ضرورت استفاده از کابل سیلیکونی در صنعت
نوشته شده توسط : ادمین جهان صنعت گستر

سیم ها و کابل های زیادی توسط شرکت های مختلف تولید می شوند که هر کدام دارای روکش های خاص با جنس های مختلف هستند. در این میان یکی از پر فروش ترین این سیم ها، سیم و کابل سیلیکونی می باشند که از ویژگی های برتری نسبت به دیگر سیم ها برخوردار هستند و ما در این مقاله به معرفی این سیم ها و کابل ها می پردازیم.
انواع سیم ها و کابل های موجود در بازار دارای روکش هایی از جنس pvc و سیلیکون می باشند که هر کدام دارای ویژگی های مختلفی هستند. در این میان استفاده از انواع سیم و کابل سیلیکونی در هر موقعیتی ایمن تر می باشد چون دارای مزیت های بیشتری است. انواع سیم ها و کابل های نسوز سیلیکونی دارای روکشی از عنصر سیلیسیم می باشند. این عنصر شیمیایی شباهت زیادی به فلز دارد و از مقاومت خوبی در برابر حرارت های بالا و زیر صفر درجه برخوردار است و بهترین عایق برای سیم ها و کابل های برق محسوب می شود. سیم ها و کابل های سیلیکونی در محدوده دمایی 60- تا 300+ درجه سانتی گراد از مقاومت خوبی برخوردار هستند و می توانند انعطاف پذیری بالایی داشته باشند.
ویژگی های انواع سیم و کابل سیلیکونی
یک سیم سیلیکونی می تواند دارای یک روکش و یا دو روکش باشد که روکش بالایی آن از سیلیکون می باشد. در این میان یک کابل سیلیکونی دارای چند رشته سیم است که دارای دو روکش می باشند و بعد از روکش داخلی که سیم ها را در هم تنیده است، روکش دومی از جنس سیلیکون می باشد. قابل ذکر است که عموما روکش داخلی سیم ها و کابل ها از فایبرگلاس می باشد.

مهم ترین دلیل پرفروش بودن انواع سیم ها و کابل های سیلیکونی مقاومت بالای آنها در برابر دماهای بسیار بالا می باشد. این سیم ها و کابل ها در بسیاری از کارخانه ها و صنایعی که دارای دستگاه هایی می باشند که برای کار کردن نیاز به حرارت های بالا دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. این کابل ها و سیم ها ضمن رساندن جریان برق به دستگاه ها از جان کارگران نیز حفاظت می کنند و احتمال ایجاد حریق و انتشار آن را به صفر می رسانند.

از ویژگی های این سیم ها می توان به مقاومت آنها در برابر شرایط جوی مختلف مانند مناطق مرطوب، خشک و کویری، ولتاژهای بالای جریان برق، نارسانایی بالا در برابر اجسام مختلف، رشد قارچ ها در آنها، کم دود بودن، غیر سمی بودن، قابلیت انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید، استفاده طولانی مدت از آنها، عدم فرسایش، مواد شیمیایی، اسیدی، روغنی، نمکی و … اشاره کرد.

درست است که انواع سیم و کابل سیلیکونی آتش نمی گیرند، اما در صورت ایجاد حریق، آتش را منتقل نمی کنند و اجازه پخش آن به دیگر قسمت ها را هم نمی دهند. قابل ذکر است که این سیم ها دماهای بالای لحظه ای و مداوم مستقیم و غیر مستقیم را نیز به خوبی تحمل می کنند و آسیب نمی بینند.

گفتنی است که کابل سیلیکونی از وزن کمی برخوردار می باشند و می توان به راحتی آنها را جا به جا کرد و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار داد. اما باید به این مورد اشاره کرد که انواع سیم ها و کابل های سیلیکونی بازیافت نمی شوند و قیمت آنها نیز از سیم ها و کابل های pvc بالاتر می باشد.
استاندارد کابل نسوز
باتوجه به اینکه سیم و کابل نسوز مورد استفاده در ساختمان‌ها از جمله مهم‌ترین تأسیسات ساختمان‌ها هستند، بایستی از استاندارد خاصی برخوردار بوده تا در مواقع اضطراری مثل آتش‌سوزی تا واپسین لحظه‌ها و زمان بیشتری را جهت حفظ عملکرد بهتر خود داشته باشند.

به همین جهت سیم و کابلی که ما انتخاب می‌کنیم بایستی مطابق استاندارد ملی و بین‌المللی باشد. این استانداردها ابعاد فیزیکی و شیمیایی، سایز سطح مقطع، درصد خلوص سیلیکون، میزان تحمل کشش، میزان تحمل دما و… را تعیین می‌کنند.

وجود کابل استاندارد در سیستم اعلام حریق، مخصوصاً در پروژه های بزرگ کاملاً ضروری است. چرا که در صورت وجود کابل استاندارد و با کیفیت عالی و دارای تاییدیه معتبر بین‌المللی و تا حدود زیادی خطا‌های ممکن در حین راه اندازی و بهره‌برداری را می‌کاهند، بنابراین نباید از کیفیت و استاندارد کابل ضد حریق غافل شد.

از جمله مراجع بین‌المللی گرد‌آورنده کابل ضد حریقIEC, EN, BS, VDE ، اشاره کرد، استاندارد ملی ایران معروف به ISIRI است. بنابراین، هر کدام از این کابل‌های استاندارد بایستی درجه حرارت خاصی را در مقابل عملکرد خود محتمل شوند.

کابل‌های ضد حریق به دو دسته Standard و Enhanced تقسیم می‌شوند. هر کدام از این کابل‌ها در جایگاه خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند، از کابل‌های Standard در تمامی ساختمان‌ها مورد استفاده قرار میگیرند و کابل های Enhanced در مواردی که به مقاومت بیشتری برای کابل نیاز است، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

متأسفانه تاکنون آزمایشگاه ملی در رابطه با آزمون مقاومت کابل در مواقع حریق تاسیس نشده است. بنابراین مجبور به تاییدیه آزمایشگاه‌های بین‌المللی معتبر، از جمله LPCB وUL هستیم که استاندارد کابل ضد حریق را تایید می‌کنند.





:: بازدید از این مطلب : 415
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 16 فروردين 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: